Ikkunapenkkien ja smyygien kunnostaminen 

Ikkunapenkki_rajattu

1950-luvulle saakka asuntojen ikkunoiden alla oli tyypillisesti massiivinen, valettu ikkunapenkki ja ikkunoiden ympärillä ulkoseinän syvyiset smyygit eli ikkunanpielet.  Monissa asunnoissa nämä ovat ajan mittaan saattaneet rapistua ja niitä on kunnostettu väärillä työtavoilla ja menetelmillä. Vuosien varrella vastaan on tullut lateksilla töhrittyjä ikkunapenkkejä, epämääräisellä laatoituksella pilattuja ikkunapenkkejä ja ikkunaremonttien yhteydessä tuhottuja ja silikonilla klähmittyjä ikkunapenkkejä.

Ikkunapenkkien ja smyygien kunnostaminen vaatii sinnikkyyttä, pieteettiä, osaamista ja aikaa. Kunnostajan tulee tietää kuhunkin tilanteeseen sopivat työmenetelmät ja -välineet ja hänellä tulee olla silmään kolmiulotteisuudelle ja muodoille. Kunnostus on käsityötä alusta loppuun.

Yhden noin kaksi metriä leveän ikkunapenkin ja sitä ympäröivien smyygien palauttaminen rakennusaikojensa loistoon kestää vähintään kolme työpäivää. Jos ikkunapenkki tai joku smyygeistä on päässyt niin huonoon kuntoon, että sitä joudutaan piikkaamaan ja kangastamaan, kannattaa työhön varata koko viikko. Jos samalla kerralla kunnostetaan useiden ikkunoiden ympäryksiä, päästään töitä porrastamalla minimoimaan tasoitteiden ja maalien kuivumisen odottelu ja saadaan siten kustannusta per ikkunapenkki & smyygi pienemmäksi. Mikäli ikkunapenkki on kokonaan haljennut tai smyygissä on syvä halkeama (yleensä pommivaurioita) nämä voidaan korjata, mutta on mahdotonta täysin varmasti taata, etteivät nämä ongelmat uusiudu.

Kunnostustyö on pääsääntöisesti irtonaisten osien poistamista, sitomista, tasoittamista ja hiomista. Kahta viimeistä vaihetta toistetaan niin pitkään, että päästään maalaamaan. Työn pölyisyyden vuoksi olisi hyvä saada huone tyhjäksi tai suojattua erittäin hyvin – esim. lakanat huonekalujen peittona sitovat pölyä erinomaisesti. Jos asuntoa ei alipaineisteta, hiontapöly tulee joka tapauksessa leijumaan asunnossa liki viikon.

Jos ikkunapenkki ja/tai smyygit ovat huonokuntoiset ja niissä on paljon halkeamia, ne kannattaa kangastaa sopivalla lasikuituverkolla. Ikkunapenkille tämä kannattaa tehdä lähes aina. Kun pohja on kohtuullisen hyvin tasoitettu, sen päälle liimataan lasikuituverkko, jonka päältä tasoitustyötä sitten taas jatketaan. Lasikuituverkon avulla saadaan halkeillut ikkunapenkki tai smyygi kestämään ajan hammasta paremmin.

Maalaus aloitetaan pohjamaalauksella, minkä jälkeen yleensä löytyy pientä hiottavaa ja kitattavaa. Hionnan jälkeen päästään ensimmäiseen pintamaalaukseen ja tarvittaessa ikkunapenkit ja smyygit maalataan vielä toiseen kertaan. Perinteisten, liuotinpohjaisten maalien rinnalle on tullut yhä parempia vesiliukoisia maaleja, jotka tasoittuvat hyvin ja joihin saadaan upea, kestävä kiilto. Näistä hyvä esimerkki on Intact 40.

Usein ikkunapenkin alla olevat patteri ja patterikotelo ovat samassa kunnossa kuin ikkunapenkkikin, joten ne kannattaa maalata samaan syssyyn. Rakennusvaiheessa patterikotelot on usein rapattu seiniä ronskimmalla kädellä, joten jos kokonaisuutta haluaa siistimmäksi, niitä kannattaa tasoittaa ennen maalaamista.

Puhdistamisesta:

  • Käytä ikkunapenkkien ja smyygien puhdistamiseen vain nihkeänkosteaa rättiä ja mietoa pesuainetta

Huomaa:

  • Älä unohda tuuletusikkunaa pitkäksi aikaa auki. Jos olet vaikka viikonlopun poissa kotoa ja sattuu satamaan, monta päivää ikkunapenkillä seisonut vesi tuhoaa kastuneen osan maalipinnan takuuvarmasti
  • Laita kukkaruukun ja ikkunapenkin välille luonnonkorkkialusta. Kukkaruukun pohjaan tiivistyvä kosteus pilaa ruukun alla olevan maalipinnan. Sopivia alustoja kukkaruukuille saa esim. IKEAsta (HEAT-pannunalunen)
  • Yleensä ikkunapenkeissä ja smyygeissä käytettävä maali kellastuu ajan mittaan. Erityisesti voimakkaassa auringonvalossa olevalla ikkunapenkillä olevia kukkaruukkuja ja koriste-esineitä kannattaa siirrellä silloin tällöin läikkien välttämiseksi

Kunnostettu ikkunapenkki ja smyygi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *