Millainen on luotettava remontin tekijä?

IMG_E8833

Moni remonttitöitä tarvitseva ja niitä tilaava tuskailee tämän kysymyksen kanssa. Perinteisesti rakennusalalla on ollut monenlaista vipeltäjää – taitamattomia tunareita, epäluotettavia sähläreitä ja viinaanmeneviä veikkoja. ”Maalari maalaa ja rahaa saa, ostaa viinaa ja oksentaa”, sanottiin jo 1960-luvulla.

Millaiseen tekijään voit luottaa?

 • Yritys on toiminut vähintään viisi, mieluiten kymmenen vuotta
 • Yritys on ennakkoperintärekisterissä, eikä sillä ole verovelkaa. Voit tarkistaa nämä asiat osoitteesta http://ytj.fi Mikäli yritys ei ole ennakkoperintärekisterissä, et saa kotitalousvähennystä. Jos yrityksellä on verovelkaa, kierrä se kaukaa.
 • Yrityksellä on hyvät ja selkeät verkkosivut, mistä selviää yrityksen toimintatavat ja osaaminen.
 • Yritys vastaa kyselyysi kohtuullisessa ajassa. Toisaalta kysytyt tekijät ovat erittäin varattuja, mutta sellaisenkin tilanteen voi viestiä potentiaaliselle asiakkaalle.
 • Yrityksen kuljetuskalusto, sen työkalut sekä koneet ovat ajan tasalla.
 • Yrityksen tekemistä töistä on kuvia verkkosivuilla tai esim. Instagramissa.
 • Yrityksellä on toiminnan vastuuvakuutus, jonka korvaussumma on riittävän korkea, esim. 500 000€
 • Mielellään vähintään yksi tuntemasi henkilö suosittelee yritystä.

Tervetuloa tutustumaan toimintaamme! Toimimme näin | (j2i.fi)

Ikkunapenkkien ja smyygien kunnostaminen 

Ikkunapenkki_rajattu

1950-luvulle saakka asuntojen ikkunoiden alla oli tyypillisesti massiivinen, valettu ikkunapenkki ja ikkunoiden ympärillä ulkoseinän syvyiset smyygit eli ikkunanpielet.  Monissa asunnoissa nämä ovat ajan mittaan saattaneet rapistua ja niitä on kunnostettu väärillä työtavoilla ja menetelmillä. Vuosien varrella vastaan on tullut lateksilla töhrittyjä ikkunapenkkejä, epämääräisellä laatoituksella pilattuja ikkunapenkkejä ja ikkunaremonttien yhteydessä tuhottuja ja silikonilla klähmittyjä ikkunapenkkejä.

Ikkunapenkkien ja smyygien kunnostaminen vaatii sinnikkyyttä, pieteettiä, osaamista ja aikaa. Kunnostajan tulee tietää kuhunkin tilanteeseen sopivat työmenetelmät ja -välineet ja hänellä tulee olla silmään kolmiulotteisuudelle ja muodoille. Kunnostus on käsityötä alusta loppuun.

Yhden noin kaksi metriä leveän ikkunapenkin ja sitä ympäröivien smyygien palauttaminen rakennusaikojensa loistoon kestää vähintään kolme työpäivää. Jos ikkunapenkki tai joku smyygeistä on päässyt niin huonoon kuntoon, että sitä joudutaan piikkaamaan ja kangastamaan, kannattaa työhön varata koko viikko. Jos samalla kerralla kunnostetaan useiden ikkunoiden ympäryksiä, päästään töitä porrastamalla minimoimaan tasoitteiden ja maalien kuivumisen odottelu ja saadaan siten kustannusta per ikkunapenkki & smyygi pienemmäksi. Mikäli ikkunapenkki on kokonaan haljennut tai smyygissä on syvä halkeama (yleensä pommivaurioita) nämä voidaan korjata, mutta on mahdotonta täysin varmasti taata, etteivät nämä ongelmat uusiudu.

Kunnostustyö on pääsääntöisesti irtonaisten osien poistamista, sitomista, tasoittamista ja hiomista. Kahta viimeistä vaihetta toistetaan niin pitkään, että päästään maalaamaan. Työn pölyisyyden vuoksi olisi hyvä saada huone tyhjäksi tai suojattua erittäin hyvin – esim. lakanat huonekalujen peittona sitovat pölyä erinomaisesti. Jos asuntoa ei alipaineisteta, hiontapöly tulee joka tapauksessa leijumaan asunnossa liki viikon.

Jos ikkunapenkki ja/tai smyygit ovat huonokuntoiset ja niissä on paljon halkeamia, ne kannattaa kangastaa sopivalla lasikuituverkolla. Ikkunapenkille tämä kannattaa tehdä lähes aina. Kun pohja on kohtuullisen hyvin tasoitettu, sen päälle liimataan lasikuituverkko, jonka päältä tasoitustyötä sitten taas jatketaan. Lasikuituverkon avulla saadaan halkeillut ikkunapenkki tai smyygi kestämään ajan hammasta paremmin.

Maalaus aloitetaan pohjamaalauksella, minkä jälkeen yleensä löytyy pientä hiottavaa ja kitattavaa. Hionnan jälkeen päästään ensimmäiseen pintamaalaukseen ja tarvittaessa ikkunapenkit ja smyygit maalataan vielä toiseen kertaan. Perinteisten, liuotinpohjaisten maalien rinnalle on tullut yhä parempia vesiliukoisia maaleja, jotka tasoittuvat hyvin ja joihin saadaan upea, kestävä kiilto. Näistä hyvä esimerkki on Intact 40.

Usein ikkunapenkin alla olevat patteri ja patterikotelo ovat samassa kunnossa kuin ikkunapenkkikin, joten ne kannattaa maalata samaan syssyyn. Rakennusvaiheessa patterikotelot on usein rapattu seiniä ronskimmalla kädellä, joten jos kokonaisuutta haluaa siistimmäksi, niitä kannattaa tasoittaa ennen maalaamista.

Puhdistamisesta:

 • Käytä ikkunapenkkien ja smyygien puhdistamiseen vain nihkeänkosteaa rättiä ja mietoa pesuainetta

Huomaa:

 • Älä unohda tuuletusikkunaa pitkäksi aikaa auki. Jos olet vaikka viikonlopun poissa kotoa ja sattuu satamaan, monta päivää ikkunapenkillä seisonut vesi tuhoaa kastuneen osan maalipinnan takuuvarmasti
 • Laita kukkaruukun ja ikkunapenkin välille luonnonkorkkialusta. Kukkaruukun pohjaan tiivistyvä kosteus pilaa ruukun alla olevan maalipinnan. Sopivia alustoja kukkaruukuille saa esim. IKEAsta (HEAT-pannunalunen)
 • Yleensä ikkunapenkeissä ja smyygeissä käytettävä maali kellastuu ajan mittaan. Erityisesti voimakkaassa auringonvalossa olevalla ikkunapenkillä olevia kukkaruukkuja ja koriste-esineitä kannattaa siirrellä silloin tällöin läikkien välttämiseksi

Kunnostettu ikkunapenkki ja smyygi

Sarin uusi koti

Sari_IMG_1091

Sari Maunula työskentelee Suomen Musiikintekijöillä talouspäällikkönä. Vapaa-aikaansa hän viettää mielellään mökillään.

Sarin taloyhtiössä Kaarikujalla tehtiin LVIS-saneeraus ja sen valmistuttua Sari halusi uudistaa tilavan ja valoisan kotinsa seinien värimaailman. Samalla maalattaisiin niiden huoneiden katot, jotka olivat vuosien varrella tummuneet. Myös alkuperäiskunnossa olevat ovet ja karmit saisivat pintaansa uutta valkoista.

”Maalausremontti oli kaiken kaikkiaan melkoisen suuri, enkä säästynyt pölyltä tai maalin katkulta. Lasse kuitenkin hoiti kaikki sovitulla tavalla ja sain mitä halusin. Hyvää jälkeä kohtuuhinnalla.”

Remonttipalvelut suoraan yrittäjältä vai alustapalvelusta?

Roilotus_ja_piikkaus

Perjantaina 28.8. oli Hesarissa hyvä juttu mm. remonttialalla toimivasta alustapalvelusta ja sen toimintaan liittyvistä ongelmista otsikolla ”Vastuu työn jäljestä hämärtyy”. Ainakin Hesarin tilaajat voivat lukea jutun osoitteesta https://www.hs.fi/talous/art-2000006615893.html?share=c44e149fd7da3bb52b38568b92aff893

Alustapalvelun käyttö remonttitöissä saattaa aluksi tuntua näppärältä: menen sivustolle, kirjoitan lomakkeelle, mitä haluan, kilpailutan yrittäjät ja saan hyvän palvelun halvalla. Näin ei asia valitettavasti kuitenkaan ole. Vähänkään monimutkaisemman korjaus- tai rakennustarpeen kuvaaminen nettisivun lomakkeella on vaikeaa. Useimmiten alustalta tilattujen töiden laatu ei myöskään ole sitä, mitä kuviteltiin saatavan ja toimitusaikakin voi olla jotain ihan muuta, kuin mitä sovittiin. Ongelmatilanteissa saattaa käydä niin, ettei kukaan ota virheistä vastuuta ja palvelun ostajalle jää luu käteen.

Olen korjannut useita alustapalveluiden kautta hankittujen remonttien jälkiä. Olen miettinyt, onko kyseessä puute osaamisessa vai työmoraalissa – vai kenties molemmissa? Raaka totuus on joka tapauksessa se, että monet alustapalveluihin hakeutuvista rakennusalan pienyrittäjistä kilpailevat vain hinnalla, jolloin työn laatu väistämättä kärsii kiireen takia. Yksi asiakkaani kertoi myös tilanteesta, jossa palvelu on alustan kautta tilattu hyviä palautteita saaneelta remonttireiska Mönkköseltä, mutta loppujen lopuksi työn tekikin Tönkkönen. Huonosti.

Kuka tekee remonttisi? Oletko tavannut häntä? Tekeekö tämä henkilö remonttisi itse vai tekeekö työn joku muu? Onko remonttiyrityksellä vastuuvakuutus? Onko remonttiyrityksellä verovelkaa? Kuka vastaa mahdollisista ongelmista – alustapalvelu, jolla ei ole mitään rakennusalan osaamista vai tekijä itse?

J2i:ssä asiat ovat selkeitä https://www.j2i.fi/toimimme-nain/

 

Valmiina syksyyn

J2i_kesä_2020B_A

Touko-heinäkuu oli J2i:llä todella vilkasta aikaa. Kaadoimme seiniä, asensimme jalkalistoja ja smyygejä, piikkasimme ja roilosimme, teimme kynnyksiä, asensimme laminaattia, tasoitimme seiniä ja ikkunapenkkejä, laatoitimme, tapetoimme ja maalasimme. Muutaman kerran jopa korjasimme edellisen remonttifirman tökeröä työn jälkeä. Pisimmän työputken aikana teimme 64 päivää kolmella vapaapäivällä. Loma tuli todella tarpeeseen.

Loman aikana päätimme järkevöittää tarvikkeiden hankintaa ja varastointia. Perustimme J2i:n logistiikkakeskuksen Pelican Viikkiin, mikä mahdollistaa varaston hyödyntämisen 24/7. Samaan aikaan käytimme viidenneksen liikevaihdostamme uusien koneiden ja laitteiden hankintaan.

Elokuussa päädyimme myös panostamaan kuljetuskalustoon ja hankimme työjuhdaksi Transporter 6.1:n. 150 hevosvoimaa ja neliveto takaavat, ettei auton liike lakkaa talvellakaan.

Olemme kesän päättyessä taas virkeitä ja valmiita tekemään kotisi pieniä remontteja.

J2I:n Instagramissa kuhisee

Aloitin vuosien varrella kertyneiden remonttikuvien lisäämisen Instagram-sivuillemme. Jos esim. ikkunapenkkien ja smyygien kunnostaminen kiinnostaa, kuvia kannattaa käydä tiirailemassa osoitteessa https://www.instagram.com/j2i.fi/

Kuvia tulee tippumaan Instaan hiljalleen, koska niitä on vuosien varrella kertynyt satoja, ellei tuhansia kappaleita. Puhelimen kamera on erinomainen apuvälinen työvaiheiden dokumentoimiseen ja se on myös näppärä lisämuisti muistamattomalle remppareiskalle.

Remppamiehelle leluja

Kuten henkilökuntaammekin, pidämme työkaluja erinomaisessa kunnossa ja päivitämme niitä uudempiin säännöllisesti.

Viime syksynä hankimme mm. Makitan iskevän ruuvinvääntimen https://www.makita.fi/product/dtd153rtj.html sekä Makitan iskuporakoneen https://www.makita.fi/product/dhp484z.html. Boschin monitoimityökalu sai myös viimein väistyä Feinin tieltä https://fein.com/fi_fi/fein-monitoimikoneet/koneet/fein-multimaster/fein-multimaster-top-0342756/.

Viimeisin ostoksemme on Makitan akkukäyttöinen viimeistelynaulain https://www.makita.fi/product/dbn500zj.html.